Välj rätt virke till din altan

Som svenskar är en av de viktigaste platserna för oss under sommarhalvåret vår trädgård. För att kunna njuta av årets sparsamma solstrålar tillbringar vi gärna så mycket tid ute i trädgården som möjligt under de varma månaderna. Något som kan förhöja vistelsen i solen är en rejäl altan att sola på. Men för att få ut så mycket glädje som möjligt från altanen gäller det att bygga den i rätt virke.

Det första du bör göra när du ska välja virke till din altan är att ställa dig själv tre frågor: två praktiska frågor, och en smakfråga. De praktiska frågorna gäller hur stor altanen ska vara och hur mycket den kommer att användas, vilket påverkar hur slitstarkt virket måste vara. Den tredje frågan gäller helt enkelt din egen personliga smak; vilket virke kommer du att trivas med? När det gäller den aspekten är valet av virke inte annorlunda från valet av tapeter.garden-405917_1280

Virkessorterna har dock olika egenskaper som man kan behöva ta hänsyn till. De vanligaste virkessorterna för uteplatser är tryckimpregnerad furu, ädelträ, lärk och ThermoWood, varav det förstnämnda virket är det allra vanligaste. En anledning till virkets popularitet är att det är hållbart mot fukt och röta, och dessutom är prisvärt. En nackdel med virket är dock att rötskyddet som virket behandlats med har viss miljöpåverkan, en faktor som kan göra att man väljer bort virket om man är miljömedveten.

Två alternativ är då ädelträ eller ThermoWood. ThermoWood är ett virke som blivit värmebehandlat. Detta ger både skydd mot röta och är miljövänligt. Ädelträ är ett samlingsnamn på olika träslag som teak, alm, mahogany och ek. Dessa träslag har ett inbyggt skydd mot röta, och de är dessutom mycket hållbara. Många väljer ett ädelträ som virke för att det är estetiskt tilltalande.

Lärk är också ett bra alternativ när det kommer till miljön och rötskydd, eftersom det har liknande egenskaper som tryckimpregnerad furu, men inte har behandlats med några gifter. Två nackdelar är dock att lärkträ ofta har lång transportsträcka, vilket påverkar miljön på ett annat sätt, och att det är ljusare än de andra träslagen. Det gör att det lättare blir missfärgat.

När du väl har gjort ditt val och din altan är färdig och redo att provsittas behöver du en uppsättning rejäla trädgårdsmöbler att ställa ut på däcket. Du hittar billiga utemöbler här.

techcompass