Välj rätt färg till fasaden

Att måla om huset kan vara ett utmanande projekt, inte minst för att det kräver mycket noggrannhet och tålamod. Så länge man ser till att göra ett bra förarbete genom att välja rätt färg behöver det dock i alla fall inte vara svårt att måla om huset, så länge man är beredd på att låta det ta sin tid.

Experterna rekommenderar att man använder samma typ av färg som huset redan är målat med, om det är möjligt. Det betyder att man kan behöva utöva lite detektivarbete för att ta reda på vilken färg man har på huset. Om man har svårt att avgöra själv kan man ta in en fasadexpert som får titta på det. Om du ska måla ditt hus för första gången kan du välja färgtyp efter vad du själv anser bäst.painting-24439_640

En vanlig färgtyp är alkydfärg. Detta är en vattenburen färg, och en av dess främsta fördelar är att den står emot väta mycket bra. En nackdel kan dock vara att den bleks fortare än till exempel en akrylatfärg, eftersom den vittrar på ytan av fasaden. En akrylatfärg håller längre än en alkydfärg, då den är både glans- och färgbeständig under lång tid. Två nackdelar med färgen kan dock vara att den ger ett plastigt intryck, eftersom den ligger utanpå ytan. Dessutom har den en porös yta som kan göra att smuts lätt fastnar i färgen.

En färgtyp som blir allt vanligare är hybridfärg, som försöker kombinera fördelarna med både alkydfärg och akrylatfärg. En hybridfärg bleks dock fortfarande tidigare än en ren akrylatfärg.

Tre andra färgtyper man kan överväga är linoljefärg, slamfärg och järnvitriol. Samtliga tre är dock betydligt ovanligare att hitta på villaägares fasader, eftersom de har nackdelar eller speciella underhållningskrav som gör dem svårare att använda. Om du tror att de kan passa för ditt hus är det dock värt att läsa på om dem.

Det som också är viktigt när man håller på ett stort projekt som att måla om huset är att ge sig själv tillräckligt med vila, och att man får sova ut om nätterna. Därför kan det i samband med ett liknande projekt vara bra att också investera i en bra säng, till exempel en kontinentalsäng. Du hittar ett stort utbud av sängar för alla smaker på Sleepo.se.

techcompass