Tips och råd för dig som vill fixa taket

Det finns många saker att tänka på när det kommer till taklösningar och reparationer. Inte bara när det gäller byggteknik och material, utan även när det handlar om tajming och förberedelser. Ett dåligt utfört arbete leder till höga kostnader längre fram, speciellt om taket börjar läcka. Utan att gå in närmare på exakt hur du ska bygga eller reparera ditt tak kommer vi förse dig med några generella tips och tankeställare.

 

Innan du bestämmer dig för att göra något måste du analysera situationen, vad exakt är det du vill åstadkomma med taket? Behöver du byta ut hela eller handlar det bara om att ersätta några takplattor? Finns det några komplicerande omständigheter, som till exempel ett speciellt material eller en viss arkitektstil? Är det viktigt att det går snabbt, kanske på grund av att det läcker eller liknande?

 

Ta kontakt med någon kunnig
Om du har en vän med erfarenhet inom bygg och tak är det läge att kontakta personen. Då kan ni tillsammans gå igenom taket och komma fram till vad som behövs. Om du däremot inte har en sådan vän eller bekant kan du med fördel kontakta en byggkonsult. Konsulten hjälper dig även få offerter från olika byggfirmor, så att du har olika priser att välja på. På så sätt ser du snabbt vilka som tar alldeles för mycket betalt, och du får en bättre känsla för hur kostnaderna ser ut. När du tar kontakt med en byggkonsult är du inte bunden till någonting, och för konsulten spelar det ingen roll vilket erbjudande du väljer i slutändan. En duktig konsult behöver ha alla dina önskemål i åtanke, var därför så öppen och ärlig som möjligt när du berättar om dina förutsättningar.Tips och råd för dig som vill fixa taket 3

 

Något annat som måste tas med i beräkningen är vädret och tajmingen. Är det ständigt dåligt väder kan det vara bra att vänta med att fixa taket tills det klarnar upp. Om de handlar om reparationer på grund av att taket har hål, då bör du genast försöka få till en snabb, temporär lösning så att det inte blir några vattenskador inne i huset eller i isoleringen.

 

Tänk också på att nya problem med taket kan dyka upp allt eftersom. Det kan handla om att byggarna hittar mögel eller att något är fuktskadat. Ha detta i åtanke när du gör en budget över kostnaderna.

techcompass