Tapetsera om hemma

Att ändra utseendet på väggarna i ditt hem kan göra mycket för hela atmosfären. Ett av de smidigaste sätten att göra det på är att sätta upp nya tapeter. Idag finns det en mängd olika tapeter att välja bland. I det stora utbudet finns både mönstrade och enfärgade varianter i en rad olika material. Innan du väljer tapet kan det vara bra att ta hem några olika prover för att se hur tapeten ser ut mot din övriga inredning. På så sätt minskar du risken för att bli missnöjd när du är klar. I den här texten ska du få veta mer om hur du sätter upp tapeter.

Gör det själv

En av de viktigaste ingredienserna i en bra tapetsering är att man har gott om tid. Att försöka mönsterpassa och anpassa sig efter sneda väggar och tak är inget man vill göra under stress. Om du känner att du inte har tillräckligt med tid kan det vara klokt att ta till hjälp, speciellt om tapeten har en avancerad mönsterpassning. Men var inte rädd för att tapetsera själv, det är faktiskt inte speciellt svårt. Om du gör en snygg fondvägg behöver du dessutom bara koncentrera dig på en enda vägg. Det kan vara ett smart förstaprojekt för den som är nybörjare inom tapetsering.

Olika sorters tapeter

Det finns olika varianter av tapeter. Om du planerar att tapetsera ett utrymme där du vet att väggarna lätt blir smutsiga, som ett barnrum eller ett kök, är det smart att välja en tapettyp som är lätt att torka av. Ett exempel på detta är en vinyltapet med en plastyta. Om du vill slippa omaket med att stryka tapeter med lim och låta dem svälla så kan du använda dig av så kallade easy up- eller non woven-tapeter. De är tillverkade i polyester och cellulosa och kräver inte någon limning dem i förväg. Istället stryker du bara limmet direkt på väggen och sätter upp tapeten.

 

techcompass