Att byta fönster

Tecken på att det eventuellt är dags att göra något åt dina gamla fönster är att kittet börjar släppa, färgen flagna, elräkningen skjuter i höjden och det känns ruggigt att sitta i närheten av fönstret. Fönster kan vara riktiga energitjuvar, man brukar säga att de står för ungefär 35% av husets totala värmeförlust. Till exempel släpper vanliga tvåglasfönster ofta ut en tredjedel av värmen.

 

Bör du byta ut hela fönstret eller endast glaset mot ett energisparande glas? Eller räcker det kanske att täta de redan existerande fönstren? Det beror naturligtvis på vilket skick fönstren är i. Om det gått så långt att det börjat ruttna är det lika bra att byta ut dem helt. Nya fönster av god kvalitet har dessutom fördelen att vara energisnåla, det lönar sig helt enkelt i längden att byta ut halvt acceptabla gamla fönster mot moderna och täta. Man brukar tala om fönstrens u-värde. Det är ett mått på fönstrens förmåga att isolera från kyla. Ju lägre u-värde ett fönster har desto bättre.

Summer at the Lake

 

De vanligaste typerna av fönster är gjorda av trä, pvc och aluminium:

  • Träfönster är ett klassiskt och hållbart alternativ, de tillför karaktär till huset och ger känsla av ett gediget hantverk. Träfönster kräver dock ett visst mått av underhåll.
  • Pvc, eller plast, är ett material som inte har samma gedigna känsla som ett träfönster men som håller länge, är prisvärt och framförallt är lätt att underhålla då de varken behöver målas om eller slipas.
  • Aluminiumfönster är både modernt och exklusivt, de finns i ett stort urval färger och kräver mycket lite underhåll. Det är också populärt med fönster i blandade material som kombinerade trä- och aluminiumfönster.

 

Materialvalet är beroende på stil, känsla och hur mycket underhåll man är beredd att lägga ned. Tänk på att fönstren ska passa stilen på det övriga huset. Aluminiumfönster kan bli pricken över i:et på den nyritade arkitektvillan, till det fina gamla gårdshuset passar det bäst med tidstrogna träfönster.

 

När du väl fått upp nya fönster tänk då på att skydda dem, här hittar du markiser i Stockholm. Markiser skyddar fönstren från väder och vind och skapar ett behagligt ljus.

techcompass